Za Tebou, Pane můj, chci jít každý den!

Mám dneska svátek???

16. 2. 2010 18:45
Rubrika: Nezařazené

Dnes je pro mě svým způsobem zvláštní a vyjímečný den...svátek sv. Juliány - mé biřmovací patronky. Asi před dvěma lety jsem se připravovala na biřmování a měla jsem si vybrat nějakého patrona, nějaký můj vzor. Hmmm...jenže právě před biřmováním se mnou takové věci ještě vůbec nehýbaly, neřešila jsem to, neřešila jsem nic, co se týkalo víry, bylo mi to lhostejné. Tak jsem si snad náhodou vybrala sv. Juliánu za svou biřmovací patronku. Jenže Boží prozřetelnost je snad mnohem silnější, než se nám může jevit...Přečtěte si něco o sv. Juliáně.

Juliána z Nikomedie – panna a mučednice, asi r. 303

Narodila se bohatým pohanským rodičům v Nikomédii. Jak dospívala, toužila stále víc po vědění a právě. Odvrátila se od bůžků a stala se křesťankou. Otec ji nutil do sňatku s pohanem Eleusiem, ona však trvala na tom, že jen v Kristu je manželství posvátným a milostiplným svazkem dvou srdcí a že mu podá ruku jen tehdy, očistí-li a posvětí-li tuto pozemskou lásku vírou v Krista. Otec chtěl ve vězení zlomit její názor a Eleusiova náklonnost k ní se proměnila v zuřivou nenávist. Obžaloval ji u soudu. Byla bičována, pálena pochodněmi a seťata mečem. Její názor na manželství by měl být vlastní všem mladým křesťanům. Od nepravé lásky k nenávisti je velice blízko i dnes. Je proto velmi důležité, aby se snoubenci dobře poznali a rozuměli si zvláště po duchovní stránce, aby byli schopni vytvářet jednotu a v případě neshod se vždy i usmířit.

 

 

Proč to tady vlastně píšu...víte, den před biřmováním jsem měla jít ke svátosti smíření, což do té doby byla pro mě pouhá rutina, jen vlastně dodržení přikázání, něco jako chození v neděli do kostela...na řadu jsem přišla až úplně poslední. Ve zpovědnici seděl kněz - od té doby až doposud můj zpovědník. Ve zpovědnici jsem byla nejdéle ve svém životě, téměř půl hodiny a...plakala jsem, když jsem si uvědomovala, co jsem Bohu činila svou lhostejností. Ano, den před přijetí svátosti jsem dostala dar Ducha svatého - dar poznání a lásky k Bohu. Následující den jsem prožila s pokorou a v plném spojení s Bohem. A co naše Juliána? I když stále nevím, jak se svým životem naložit, kterou cestou se vydat, vím, že pokud je mou životní cestou cesta manželství, je mi Juliána skutečnou patronkou, nejen pouhým jménem, ale mým skutečným vzorem, jak pohlížet na svátost manželství. Takže teď můžu jen říct...Buď vůle Tvá!


 

Zobrazeno 1230×

Komentáře

mikeila

Těší mě, že někomu dalšímu také není biřmovací patron(ka) lhostejný(á). Krásné, otevřené svědectví. Ať Ti hodně pomáhá, to Ti přeji z celého srdce. Je skvělé, že se v ní takto nacházíš. Jestli chceš, můžeš také mrknout na <a href="http://www.spolcs.cz" target="_blank">www.spolcs.cz</a> na článek "Jak si mě našla moje biřmovací patronka".

kosticka

Děkuju Leni :-)

Lenča

Peťi, všechno najlepší ke svátku. Moc děkuju za Tvoje krásné svědectví.Vím, že poctivě hledáš své místěčko na zemi, tak věř, že Bůh Ti ho ukáže,ale včechno má svůj čas - Kazatel 3, 1 – 8<br />
pčeju Ti vytrvalost v modlitbách a hledání Tvého poslání a nedej se zmást konzumusem dnešní rychlé doby.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková